sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Lauantai-illan pizzat

Kun lauantai-illalla väkeä on paljon kylässä ja kun suurin
osa vieraista on lapsia, on pizza oiva valinta tarjottavaksi.

Tässä ohjeet yhteen pellilliseen pizzaa.

Pizzapohja (mukaillen Myllyn Paras-ohjetta):
1/3 osaa hiivaa
1½ dl vettä
½ tl suolaa
2rkl öljyä
durum- ja vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durum- ja vehnäjauhot. En käytä mittaa vaan katson miten taikina kehittyy, mutta yritän laittaa molempia jauhoja saman verran.
Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta yksi iso uunipellillinen. Kohota pohja ja lisää haluamasi täytteet. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi, 12-15 min


Tomaattikastike:
1 pieni purkki tomaattipyrettä
2 valkosipulin kynttä
½ dl maitoa
oreganoa
suolaa & pippuria

sekoita ainekset ja anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaan kun valmistat täytteet.


Kasvispizzan täytteet:
tomaattikastike, tuoreherkkusieni, mustat oliivit,
ananas, mozzarella juusto, sinihomejuusto


Kinkkupizzan täytteet:
tomaattikastike, kinkkusuikale, tölkkiherkkusieni,
ananas, sinihomejuusto, emmentaljuusto



lauantai 16. heinäkuuta 2011

Synttärikakku

 


Tässä miehelleni syntymäpäiväkakku, jonka täytteen ja kuorrutuksen tein hänen toiveidensa mukaan.
Täyte diplomaattikreemiä ja mansikkahilloa. Kuorrute marsipaania ja pursotukset Flora vispiä jossa vaniljakreemijauhetta.

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Sitruunapippurilohi



Tässä toinen versio grillissävalmistettuun loheen. 

Laita lohifile alumiinifoliolle, ilman öljyä (lohen liha irtoaa paremmin, koska nahka palaa folioon kiinni). Ripota pinnalle sitruunapippuria ja tarvittaessa suolaa. Koristele sitruunaviipaleilla.

Laita grilliin suoralle lämmölle ja anna paistua kansi päällä n.20 minuuttia.
Hieman samanlainen lohi löytyy täältä.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Tanskalainen kesäjälkiruoka

Olen huomannut että Tanskassa ruokailu keskittyy enimmäkseen yhdessäoloon. Olitpa sitten vieras, tai sinulle on tulossa vieraita on vieraana aina kohteliasta kysyä jos voi tuoda jotain, tai jos voi jollain tavalla osallistua illan ruokailuun. Isännät sitten tietenkin itse päättävät, saako vieras tuoda jotain vai hoitaako isäntä kokoillan tarjoilut.


Vaikkei vieras tuo mitään on myös kohteliasta kysyä illan aikana jos ruoanlaitossa voi auttaa. Joskus voidaan myös kutsua vieraita ja jo silloin kertoa että ruokaa tehdään yhdessä vieraiden kanssa. Eli tehden ruokaa ja maistellen ruokajuomaa. Silloin ei tarvitse pääruoanlaittajan yksin oleilla keittiössä. 


Ruoka on yleensä yksinkertaista, mikä ei kuitenkaan tarkoita että se olisi mautonta. Mutta hyvää ruokaa ilman sen kummempia kommervenkkejä. Kun ruoanlaittoon ei käytetä koko päivää ja iltaa jää aikaa  hyggeen mukavaan yhdessäoloon.


Tässä yksi esimerkki. Kesäinen jälkiruoka; mansikoita,
kermaa (ei vispattuna), maitoa ja sokeria. 





Täytyy kyllä sanoa, että en itse ole vielä päässyt tämän makuun.
Vaan jos minä tarjoan mansikat, tulee ne tarjota kermavaahdon kanssa.


Makunsa kullakin.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Kookos-manteliananas ja rommibanaania


Kookos-manteliananas
5 annosta

1 ananas
vaaleaa siirappia
kookoshiutaleita
mantelihiutaleita


Kuori ananas ja leikkaa siitä viipaleita, poista puinen keskus. Lorauta päälle vaaleaa siirappia, ripottele kookoshiutaleet ja mantelilastut. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes mantelit alkavat paahtua.



Leikkaa kypsät banaanit kahtia ja ripottele päälle fariinisokeri ja lorauta päälle rommia. Paista grillissä kansi päällä n. 10-15 minuuttia, tai kunnes fariinisokeri on sulannut.

Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.




Lime-minttu lohi grillissä

Laita lohifile alumiinifoliolle, ilman öljyä (lohen liha irtoo paremmin, koska nahka palaa folioon kiinni). Ripota pinnalle Santa Marian valmista lime-minttumausteseosta. Koristele sitruunaviipaleilla.

Laita grilliin suoralle lämmölle ja anna paistua kansi päällä n.20 minuuttia.






Karitsanpaisti, kauden vihanneksia ja kesäsalaattia

2 kpl karitsanpaisteja (tansk. lammeculotte 1kpl n. 250g)
3 valkosipulinkynttä
3 oksaa rosmariinia
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä 
1 dl punaviiniä
½ dl vettä

Viillä paistin rasvapuolelle ristikko, hiero suolaa ja pippuria viiltoihin. Leikkaa valkosipulit ja rosmariinit pieniksi. Tee veitsellä syviä "taskuja" ja painele valkosipulit ja rosmariinit niihin. Lorauta oliiviöljy paistien päälle. Laita paistit valmiiksi uuninkestävään astiaan ja anna marinoitua jääkaapissa n. 4 tuntia.

Kaada nesteet astiaan ja anna paistua 10min 225 asteessa. Laske lämpöä 180 asteeseen ja anna paistua vielä 20-25 minuuttia tai niin kauan kunnes paistin lämpötila on 65 astetta. Ota paistit ulos uunista, kaada neste kattilaan ja peitä paistit alumiinifoliolla ja anna vetäytyä 10-15 minuuttia.

Tee sillävälin kastike.

paistin neste
suurustetta
2,5dl kermaa
tuoretta rosmariinia
suolaa ja pippuria

Kuumenna neste ja lisää suuruste. Lisää kerma ja mausteet, tarkista maku.



Kauden vihannekset

uusia perunoita
kevätsipulia
vihreää parsaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Keitä perunat juuri kypsiksi, anna viiletä ja leikkaa paloiksi. Pese kevätsipuli ja parsa ja leikkaa ne sopiviksi paloiksi. Paista perunat, kevätsipuli ja parsa runsaassa oliiviöljyssä n. 5 minuuttia.



Kesäsalaatti

lehtisalaattia
kurkkua
kirsikkatomaattia
retiisiä
suolapähkinöitä

Pese ainekset pähkinöitä lukuunottamatta, pilko ne sopivan kokoisiksi ja laita ne kulhoon ja sekoita. Koristele suolapähkinöillä ja retiisillä.



Tarjoile
VELBEKOMME!