perjantai 2. marraskuuta 2012

Tyrnimarjaa...


Näin sattumalta paikallisuutisissa juttua tyrneistä, ja löysin kuin löysinkin niitä. Olen jo kauan manannut kun Tanskasta ei oikein löydy metsän antimia, mutta nyt löytyi. Karu länsirannikko oli oikea paikka lähteä etsimään näitä vitamiinipommeja. Thyn kansallisipuisto ja sen ympäristä on oiva kasvupaikka näille marjoille. Tuuli piiskasi ja pari vesipisaraakin meihin poimijoihin osui, mutta kyllä se kannatti. Saaliistamme tein hilloja ja tyrnisnapsia (ohjeet alla).
 
 
 
 
 
 
 
Tyrnihilloa, jossa halusin säilyttää sekä kuoret kuin siemenetkin.

500g tyrniä
280g hillosokeria

Huuhtele marjat ja soseuta halutessasi. Keitä marjoja ja sokeria n. 10 minuuttia. Kaada tuore hillo puhdistettuihin hillopurkkeihin ja sulje heti.
 
 
 
Tanskalaiseen tapaan ajattelin kokeilla snapsia, se valmistuu vasta jouluksi, joten mausta en osaa vielä sanoa. Olen säilyttänyt vanhanaikaisia olutpulloja ja nyt niille onneksi tuli käyttöä, kuin tilauksesta.
 
Tyrnisnapsi
 
1dl tyrniä
2-3 dl vodkaa tai snapsia (akvaviittia)
 
Täytä puhdistettu pullo tyrneillä ja lisää snapsi. Anna snapsin maustua parisen kuukautta. Suodata maustunut snapsi kahvinsuodattimen läpi ja halutessasi lisää snapsia, jos se on liian mausteista.
 

 
Dansukkerin ohje Mansikka-tyrnihilloon
 
9 dl (pakaste)mansikoita
1 dl tyrnimarjoja
2 rkl vettä
1/2 pkt (165 g) Hillo-marmeladisokeria
1 tl Vaniljasokeria
 
Sekoita mansikat, tyrnimarjat, vesi ja hillo-marmeladisokeri kattilassa. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Jäähdytä ja kuori pinnalle mahdollisesti muodostunut vaahto. Säilytä tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa.
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti