keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Perustanskalainen purkkilounas

Tanska on tunnettu leivistään, etenkin Smørrebrødeistä. Niitä ei kuitenkaan syödä normaalisti eli se on enemmänkin juhlaruokaa tai ravintolaruokaa. 


Lounaaksi kotona tai evääksi tehdään hieman helpompia leipiä ja usein ne tehdään nopeista tarvikkeista, eli puolivalmiista ruoka-aineista. Täällä käytetään paljon leikkeleitä, purkkielintarvikkeita, majoneesia ja remulaadia. Koristeeksi voi tulla siivuja joko tuoreesta kurkusta tai tomaatista tai keitettyä kananmunaa. 
 
Tanskassahan ei tunneta (ei ainakaan meilläpäin) samaa lounaskulttuuria kuin Suomessa vaan täällä syödään eväitä tai työpaikan omassa kanttiinissa, ei kuitenkaan ravintolassa tunnin lounaita. Niin päiväkotilapsille kuin kouluoppilaillekin tehdään eväät joka aamu, jotka aina kasataan ruisleivän päälle. Eikä hoitotädilläkään lämmintä ruokaa ole, vaan ruisleipiä. Päällinen mikä on varmasti kaikkein suosituin on maksapasteija. Sen kyytipojaksi voi laittaa paistettua pekonia tai etikkapunajuuria. Kalavaihtoehtona ovat sitten katkaravut, kylmä friteerattu kalafile, silli, purkki turskanmäti tai sitten nämä purkkitonnikala tai -makrilli. 

Voin sanoa, että lämpimään lounaaseen Suomessa tottuneena on ollut hieman vaikea tottua tällaiseen lounaaseen. 

Tässä kuitenkin resepti tonnikalasalaattiin ruisleivän päälliseksi:

1 purkki tonnikalaa öljyssä valutettuna
1 purkki maissia huuhdeltuna ja valutettuna
2-3 rkl creme fraichea
1-2 rkl majoneesia
Hieman Sitruunapippuria
1 rutistus sitruunanmehua
Purkkiananasta

Sekoita ainekset ja lisää ruisleivän päälle. Koristele ananaksella. Syö esimerkiksi ruisleivän kanssa jossa purkki makrillia tomaattikastikkeessa ja keitettyä kananmunaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti