perjantai 21. helmikuuta 2014

Täysjyväspelttisämpylät



2 dl ruisjyviä
4 dl vettä

50g hiivaa
3 dl piimää
5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl täysjyväruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja 
n. 15 dl spelttijauhoja

Keitä ruisjyviä vedessä (4dl) muutama minuutti (Ruisjyviä käytetään täällä vuokaruisleipiin, en tiedä löytyykö niitä Suomesta). Ota ylimääräinen vesi pois ja sekoita piimä niiden kanssa. Kun seos on kädenlämpöistä lisää hiiva ja kädenlämpöinen vesi (5dl). Lisää vielä muut aineet ja vaivaa taikinaksi. 

Anna nousta huoneenlämmössä n. 40min. Muotoile sämpylöiksi ja anna nousta leivinpaperilla lisää 20-30 min. Paista 220 asteessa n. 12-15 min. Itse lisäsin yhden uunipellillisen vettä, mikä kosteudellaan antoi sämpylöille rapean pinnan. 


Tein taikinasta myös yhden vuokaleivän, mutta Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelu (ja kolme lasta) ikävä kyllä sekoitti kuvioit ja unohdin leivän uuniin joksikin aikaa... Onneksi tuloksena oli vain entistä rapeampi ja paksumpi kuori :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti