maanantai 2. joulukuuta 2013

Finsk brød - Suomalaiset pikkuleivät

 
 
Kokeilin ensimmäistä kertaa leipoa tanskalaisia pikkuleipiä, jotka nimensä mukaan ovat saaneet vaikutteita Suomesta. Tai niin ainakin luulisi. En ainakaan ihan samanlaisia pikkuleipiä tunne Suomesta, mutta se marsipaanin puuttuminen on ainakin epätanskalaista. Nämä ovat kerrassaan suussasulavia ja kylläkin muistuttavat joitakin suomalaisia pikkuleipiä.
 
Ohjeen poimin Tanskan dansukkerin sivuilta mutta lisäsin vaniljaa, se antoi ihanaa lisämakua.
 
4½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
200 g voita
 
munanvalkuaista
raesokeria
mantelihaketta
 
Sekoita jauhot, sokeri ja voi taikinaksi. Pyörittele taikinasta sormenpaksuisia tikkuja, jotka leikataan 4-5 cm pitkiksi pätkiksi. Voitele osat valkuaisella ja ripottele päälle raesokeria ja mantelihaketta. Paista uunissa 200 asteessa n. 10 min ja anna jäähtyä ritilän päällä. Säilytä kuivassa ilmatiiviissä kulhossa.
 


perjantai 22. marraskuuta 2013

Tyrniä maantäydeltä

En ole pitkään aikaan ehtinyt päivitellä blogia perheenlisäyksen takia, mutta tässä hieman tunnelmia Tanskan länsirannikolta, josta kävimme hakemassa vitamiineja talvea varten.

 
 
Tämä pikkuinen kylä on täynnä tyrnipuskia ja tänä vuonna sato oli selvästi viime vuotta runsaampi. Saimme poimittua kaksi kassillista tyrninoksia ja niistä riitti irtotyrnejä pakastimeen sekä 2 litraan tyrnihyytelöä.
 
 
  
 

 


tiistai 21. toukokuuta 2013

Paprika-avocadosalaatti


Ohje:

1 rasia rucolaa
2 tomaattia
½ kurkku
1 pitkulainen paprika
1 avocado
2 rkl kurpitsan siemeniä
reilusti hyvää kovaa alppijuustoa

Pilko tomaatit, paprika, kurkku ja avocado. Aseta rucola vadille ja aseta pilkotut kasvikset päälle. Ripottele kurpitsan siemenet ja isoja paloja juustosta salaatin päälle. Tarjoile.

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Nopeat juustoiset valkosipulikermaperunat


 
Nopea lisuke syntyy pakasteperunoista, kermasta ja juustosta sekä oman maun mukaan lisätyistä mausteista ja yrteistä.
 
Ohje:
 
hieman voita vuoan voiteluun
pussillinen pakasteperunoita viipaleina
1 kokonainen valkosipuli hienoksi leikattuna
reilusti emmentaljuustoa raasteena
½ tl raastettua muskottipähkinää
tuoretta timjamia tai rosmariinia tarpeen mukaan
suolaa ja pippuria
½ l ruokakermaa
 
Lado puolet pakasteperunoista voidellun vuoan pohjalle, lisää raastettua juustoa, puolet valkosipuleista sekä mausteita. Tee seuraava kerros saman kaavan mukaan. Kaada lopuksi kerma vuokaan ja paista n. 190 asteisessa uunissa tunnin verran.

Svinkløv badehotel - ruokaa Tanskan parhaalta kokilta

Nyt pitkän helluntaivapaan aikana ehdimme käydä yhdessä Tanskan parhaista rantahotelleista (badehotel), Svinkløv Badehotel. Paikka, joka huokui rentoa ja rauhallista menoa. Siellä mieli kyllä lepäsi. 
 
Hotellin keittiössä häärii parhaillaan Tanskan parhaaksi keväällä valittu kokki, Kenneth Hansen, joka vuonna 2010 valittiin myös Pohjoismaiden parhaaksi. Tässä hieman tunnelmakuvia niin ruoista kuin hotellistakin. 
 
 

Hotelli sijaitsee Pohjois-Tanskassa, Fjerritslevin kylässä.

Hotellissa on monia eri ruokailu- ja oleilusaleja ja niillä jokaisella on nimi sisustuksen värin mukaan. Lounas syötiin keltaisessa salissa.
 
 
 
 
 
Lounaaksi nautimme tanskalaisen lounaan leivän ja päällisen kanssa. Leivät olivat tietenkin hotellin oman leipurin tekemää.
 

Kalapihvit remouladen, maustekurkkujen ja sitruunan kera


Itsesavustettu lohi sitruunapyreellä ja ...
... salaatilla ja rapeilla ruisleivillä


Iltapäiväkahvi ja kakku nautittiin liilassa olohuoneessa. Svinkløv  on tunnettu saksanpähkinäkakustaan ja hyvää se olikin.
 
 
Päivällinen tarjottiin sinisessä ruokailuhuoneessa, josta oli näkymät merelle.
 
 
Ruokalistan ensimmäiseltä sivulta pystyi lukemaan, että alue on Stressitöntä-aluetta,  joten jos oletat ruoan tulevan nopeasti, voit lähteä kaupungille syömään. "Varaa aikaa nauttiaksesi näkymistä ja anna meille aikaa tehdä ruokanne rakastavalla huolella."
 
 



 

Päivälliseksi hotellissa voi valita omansa Svinkløv-menyn, Merellisen menyn ja vihreän menyn väliltä. Meny vaihtelee päivittäin tarvikeaineiden tarjonnan mukaan. Vierailupäivänä merellinen meny tarjosi seuraavaa:
 
Alkupala: Kevyesti valmistettua pikkupääkampelaa, pikkusalaatteja, tillipyrettä ja ilmavaa majoneesia
 
 
Pääruoka: Kokonaan paistettua rauskunsiipeä parsakaalilla, hevospavuilla ja täyteläisellä kastikkeella

 
Juusto: Valikoima tanskalaisia Unika juustoja, aprikooseja ja oliiveja
 
 
Jälkiruoka: Sitruunaa rapeilla suukoilla, jäätelöä ja kreemiä

 
Aamupala oli tarjolla vaaleanpunaisessa salissa ja se kruunasi olomme hotellissa. Itsetehtyjä leikkeleitä, hilloa, leipää, mysliä ja kanelikierteitä. Niillä eväillä oli hyvä lähteä jatkamaan matkaa.
 
 

 


perjantai 17. toukokuuta 2013

Barbegue-maustettu naudan sisäfile grillissä

 
Grillikausi on tältä keväältä avattu, vaikka ulkona ei vielä voikaan syödä. Sitä kaihoisasti odotellen, vaikka Tanskassa ulkonasyömiset on melkein laskettava yhden käden sormilla, niin viileää illalla joskus on ettei siellä tarkene, kesälläkään. Ainakaan täällä lännemmässä. Mutta tässä yksi lämmittävä liharuoka joka tuo ainakin kesän mieleen.
 
Ohje:
 
pala naudan sisäfilettä
 
Marinadiin:
3 rkl fariinisokeria
2 puristettua valkosipulia
2rkl chilikastiketta 
2rkl teriyaki-kastiketta
2 rkl vettä
 
Tee marinadi ja anna lihan marinoitua siinä 1-2h. Ruskista liha grillissä suoralla lämmöllä ja sen jälkeen paistomittarin kanssa epäsuoralla lämmöllä 35-40 minuuttia tai kunnes mittari näyttää 67 astetta. Leikkaa paloiksi ja tarjoile.
 

Pad thai - thaimaalainen pikaruoka


Yksi Tanskan varmasti suosituimmista ruokaohjelmista on Spise med Price, eli Pricen veljekset, jotka tekevät ruokaa. Se näkyy ymmärrykseni mukaan myös Ylen FST 5:lla.

Yksi jaksoista käsitteli thairuokaa, joten varsinkin sitä jaksoa tuli katsottua sillä silmällä, josko sieltä löytyisi jokunen uusi resepti. Ja löytyihän sieltä, tämä maukas ja tulinen Pad Thai. Todellinen pikaruoka, jota ei tarvitse edes hakea ravintolasta.

Ohjeessa voi olla erikoisempiakin thaitarvikkeita, mutta kyllä ateriasta saa maistuvan, vaikka kaikkea ei käytäkään.

Ohje 4 henkilölle:

n. 150g keitettyjä riisinuudeleita henkilöä kohti
öljyä paistamiseen
1 tl hienoksi leikattua galangaa (en käyttänyt tällä kertaa)
2-4 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl hienoksi leikattua valkosipulia
1 hienoksi leikattu chili (siemeniä mukaan maun mukaan)
1 rkl chiliöljyä (en käyttänyt tällä kertaa)
7-10 tiikerirapuja henkilöä kohti
3-4 rkl soijakastiketta
3-4 rkl kalakastiketta
2tl tamarind-pastaa (en käyttänyt tällä kertaa)
6 rkl raakoja maapähkinöitä, pilkottuna ja pannulla paahdettuna
(käytin cashew-pähkinöitä)
1 rasia pavunituja
3-4 dl palmusiirappia (käytin normaalia siirappia)
1-2 nippua kevätsipuleita pieneksi leikattuna
1 kananmuna henkilöä kohti

Leikkaa ja paloittele kaikki ennen kuin aloitat mitään muuta - ja lopuksi riisinuudeleiden päälle kaadetaan kiehuva vesi. Ne kypsyvät muuta ateriaa valmistettaessa.
Paista valkosipulit, (galanga), inkivääri ja chili kuumassa öljyssä. Lisää ravut ja paista niitä 1-2 minuuttia. (Lisää tamarind-pasta).
Vedä ruoka wokissa sivuuna ja lisää kananmunat keskellä paistumaan. Muista sekoitella, jotta ateriaan kehittyy kananmunan paloja.
Lisää keitetyt nuudelit. Sitten soija, kalakastike, chiliöljy, (palmu)siirappia ja idut. Muista sekoitella nopeasti kokoajan, jotta säilytät ainesten tuoreuden.
Lisää lopuksi leikatut kevätsipulit ja tarjoile pähkinöiden kanssa.

Jos kielitaito riittää, tai haluat muuten vaan nähdä miten ruoka tehdään, pääseet jaksoon tästä.