sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Paistettu piikkikampela


Kierreltyämme Glyngøren satamassa, ostimme mukaamme tuoretta piikkikampelaa, pighvar på dansk. Piikkikampela on erittäin arvostettu kala ja täytyy kyllä mainita että se vei jalat alta. Maku oli sanoin kuvaamaton ja kalan koostumus ihanan kiinteä. En tiedä jos sitä saa Suomesta tuoreena ostettua, mutta suosittelen ehdottomasti maistamaan!
 
Myymälä, jossa asioimme on hyvin tunnettu simpukoiden myyjä, Glyngøre Shellfish. Olen ymmärtänyt, että he vievät kuuluisia simpukoitaan ihan Espanjaan ja Ranskaan asti. Viimeksi kaupasta mukaan lähti ravunsaksia, niistä ja sataman tunnelmasta lisää vanhemmassa postauksessa.
 
Ohje:
 
Piikkikampelan fileitä
öljyä ja voita paistamiseen
suolaa ja pippuria mausteeksi
 
Paista kalat kuumalla pannulla muutama minuutti, kunnes kalat ovat saaneet väriä, mausta ja tarjoile heti esimerkiksi hollandaise kastikkeen ja parsan kanssa.
  

lauantai 11. toukokuuta 2013

Stjerneskud - Tanskan ehkä paras lounas


Eräänä keväisenä päivänä poikkesimme lounaalle Pinenhus-ravintolaan, joka sijaitseen Limfjord vuonon rannalla, Glyngøressä.

Tämän ihanan lounasleivän päällä on katkarapuja, säilykeparsaa, rucolaa, kaksi punakampelan filettä; yksi friteerattu ja yksi voissa paistettu ilman paneerausta, mausteena thousand island kastiketta, tuoretta kurkkua, tomaattia, sitruunaa ja mätiä. NAM!


Karibialainen banaanikakku


Kokeilin tätä ihanaa banaanikakkua, jossa yhdistyvät eksoottiset maut ja tuoksut. Resepti löytyi mindo.fi sivuilta ja voin vain suositella.


8 henkilölle
150 g Margariinia
3 banaania
1 dl Siirappia
1 Limen mehu
2 rkl rommia
100 g Spelttijauhot
2 dl Vehnäjauhoja
3 tl Leivinjauhetta
2 tl Vaniljasokeria
1 tl Kanelia
1 tl Kardemummaa
2 dl Kookoshiutaleita

Valmistusohjeet:
1. Kuori ja pilko banaanit (ja soseuta ne jos et käytä seuraavaan vaiheeseen sähkövatkainta). Vatkaa sekaisin margariini, banaanit, siirappi, limen menu ja rommi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä margariinivaahtoon, sekoita tasaiseksi.
3. Levitä taikina voideltuun jauhotettuun piirasvuokaan ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.
4. Ripottele päälle kookoshiutaleita ja tarjoile joko sellaisenaan tai soijavaniljajäätelön kanssa.

torstai 9. toukokuuta 2013

Supermysli




Jotta minun päiväni käynnistyisi hyvin ja varmistaakseni kylläisyyteni lounaaseen asti syön aina kunnon aamupalan. Tämä super mysli pitää nälän loitolla suuren pähkinä- ja siemenmäärän takia.
Tällä ohjeella tulee 1kg mysliä (mukailtu kirjasta Superfood-Helena Nyblom).
 
Ohje:

1dl hunajaa
2½ dl vettä
4rkl rypsiöljyä
5dl kaurahiutaleita
5dl ruishiutaleita
1dl vehnäleseitä
1dl kurpitsan siemeniä
2dl auringonkukan siemeniä
1dl murskattuja manteleita
1dl murskattuja hasselpähkinöitä
1dl murskattuja saksanpähkinöitä
1dl murskattuja pellavan siemeniä
2dl rusinoita
 
 Sekoita kuivat ainekset rusinoita lukuunottamatta. Lisää nesteet kuiviin aineksiin ja sekoita hyvin. Kaada leivinpaperille uuninpellin päälle. Paista uunin alatasossa 200 asteessa n. 30min, sekoita muutaman kerran jottei se pala.  

Lisää rusinat vasta muiden aineiden jäähdyttyä.
Säilytä mysli ilmatiiviissä rasioissa.





Itämaiset broilerinnuijat


Rakastan mausteista ruokaa ja tälla kertaa kokeiluun broilerinnuijien mausteeksi lähti tuoretta inkivääriä, reilusti valkosipulia ja chiliä siemenineen.

loraus öljyä
800g broilerinnuijia
1 chili, maun mukaan siemenet mukaan
reilusti valkosipulia
maun mukaan tuoretta inkivääriä raasteena
suolaa ja pippuria
1 tlk kookosmaitoa

Sekoita kaikki ainekset kookosmaitoa lukuunottamatta ja anna niiden maustua jääkaapissa noin 2-3 tuntia. Kaada broilerinnuijat marinadin kanssa uuninvadille ja kaada kookosmaito mukaan. Paista uunissa 225 asteessa n.25 min. Tarjoile riisin ja wokattujen kasvisten kanssa.

Popcakes



Ensimmäinen kokeiluni Popcakesien maailmaan, ja oli kyllä kivaa puuhastelua. Pieni tyttärenikin oli hyvin mielissään pääsiessään kokeilemaan popcakesien koristelua ja varsinkin maistelua.

Lisäsysäyksen kokeiluunin sain lahjaksi saamastani kirjasta Kakkutikkarit.

Tein nämä heidän kakkuohjeella ja koristeeksi sulattelin candy smeltsejä. Tikkareiden teko sujui hyvin, mutta ainoa vaihe mihin tarvitsee harjoitusta on candy smeltsien sulattelu ja siihen öljyn lisääminen, jotta suklaa ei jäykisty liian paljon. Varsinkin jos haluaa tehdä moniraidallisia popcakeseja.  

Pakkasin popcakesit elintarvikkeisiin sopivaan sellofaaniin, jotta ne säilyvät jääkaapissa hikoilematta montakin päivää. Aivan ihana lahja,vaikka jollekin pikkuprinsessalle tai prinssille tai kuten minä vein muutaman mukanani töihin pienimuotoiseen kokoukseen.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Lampaankaretta

Pääsiäistä päästiin viettämään tänä vuonna Suomessa ja se aloitettiin hakemalla lampaankaretta paikallisilta pääsiäismarkkinoilta.

Lampaankare oli paikallista luomua, joka oli käyskennellyt jossain lähialueilla, ja täytyy sanoa että maukasta oli. Lihoissa oli myös ihanasti rasvapinta jäljellä joten se antoi ihanaa mehevyyttä ja makua. Marinoin ne kahdella eritavalla ja tässä ohjeet.

2 x 1 kg lampaankaretta

Marinadi 1:
5 valkosipulin kynttä
2 rkl lakritsisiirappia
Rosmariinia (mieluiten tuoretta)
Suolaa ja pippuria

Viillä kareiden rasvapuolelle ristikko. Sekoita ainekset keskenään ja sivele marinadi kareiden päälle. Anna marinoitua huoneenlämmössä parisen tuntia.

Marinadi 2:
5 valkosipulin kynttä
Rosmariinia (mieluiten tuoretta)
Suolaa ja pippuria
Oliiviöljyä

Viillä kareiden rasvapuolelle ristikko. Ripottele suola ja pippuri kareiden päälle, lisää rosmariini ja valkosipuli ja hiero ne päälle. Lorauta öljyä kareiden päälle ja anna marinoitua huoneenlämmössä parisen tuntia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita paistomittari päädystä kareen keskikohtaan. Laita kareet kahteen eri astiaan (jako marinadeihin), kaada hieman vettä uunivuokiin ja lisää kuumaan uuniin. Anna paistua kunnes mittari näyttää 55 astetta, ota kareet uunista ja peitä ne foliolla ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia.

Kastike:
1 dl kermaa
Suolaa ja pippuria

Kaada neste uunivuoista kulhoon ja poista pinnalle kertynyt rasva. Siivilöi jäljelle jäänyt neste ennen kuin kaadat sen kattilaan. Kuumenna neste, suurusta ja lisää hieman kermaa. Lisää suolaa maun mukaan.

Leikkaa kareet luiden välistä annoksiksi juuri ennen tarjoilua.