perjantai 25. tammikuuta 2013

Kasvisjuustopiiras

 
Sopiva piiras perjantai tai lauantai-illan iltapalaksi.
 
1 annos piirakkataikinaa
Täyte:
voita
3 isoa herkkusientä
2 kevätsipulia
½ parsakaali
kourallinen kirsikkatomaatteja
Päälle:
2 dl creme fraichea
3 kananmunaa
3-4 dl maitoa
2dl emmental juustoraastetta
suolaa ja pippuria
 
Paista pilkotut kevätsipulit voissa herkkusieniviipaleiden kanssa. Keitä parsakaali melkein kypsäksi ja pilko sopiviksi paloiksi. Leikka tomaatit kolmeenosaan.
Lisää täyteet piirakkataikinan päälle.
 
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina sille. Sekoita päällyste ja lisää piirakan päälle. Paistan uunin keskiosassa 175 asteessa kunnes pinta on ruskea ja seos hyytynyt.

torstai 24. tammikuuta 2013

Valkosipuliperunat


Äidiltä opitut valkosipuliperunat, jotka sisältävät vain sitä itseään, reilusti.

5 uuniperunaa
1-1½ valkosipulia (siis ei kynsiä, vaan kokonaista sipulia)
voita
suolaa
pippuria

Kuori ja viipaloi perunat. Litistä ja pilko valkosipulinkynnet. Voitele uunivuoka ja peitä pohja ensimmäisellä kerroksella perunoita. Lisää kolmas osa valkosipulihakkeesta perunoiden päälle, lisää suolaa ja pippuria ja voi siivuja maun mukaan (älä kuitenkaan säästä, ettei perunat kuivu liikaa). Tee samalla tapaa kaksi seuraavaa kerrosta.

Paista uunissa 175 asteessa, kunnes perunat ovat pehmeitä ja pinta rapean rusketunut.



keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Osso buco


 


Tällä reseptillä tuli maukas osso buco, jota päätin yksi talvipäivä koittaa ensimmäistä kertaa. Resepti tehty Ruutukokki kirjaa mukaillen:


1 kg vasikan potkaa
Leivittämiseen:
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Paistamiseen:
2-3rkl voita
Pataan:
1 sipuli
1 purjosipuli
2 porkkanaa
2 dl lihalientä
1 tlk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
timjamia
laakerinlehti
persiljaa
basilikaa

Gremolata:
1 valkosipulin kynsi
1/2 luomu sitruunan raastettu kuori
1 nippu persiljaa

Valmistusohjeet
Leivitä potka-viipaleet vehnäjauhoissa, joihin on lisätty suola ja pippuri. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeaksi voissa padassa. Pilko porkkanat, purjo ja sipulit pieniksi kuutioiksi ja paista niitä voissa toisessa pannussa. Lisää kasvikset pataan. 

Lisää lihaliemi joukkoon tomaattien kanssa. Mausta pata valkosipulilla, timjamilla, laakerinlehdillä ja persiljalla. Lisää lopuksi oregano ja rosmariini.
 
 
Anna hautua hyvin miedolla lämmöllä 2-2½ tuntia.
Valmista gremolata: Raasta sitruunan kuori, silppua valkosipuli ja persilja ja sekoita keskenään, ripottele se pataan juuri ennen tarjoilua.
 
Tarjoa esimerkiksi perunamuusin kanssa, jossa on reilusti voita. Osso bucon lisukkeeksi sopii myös pasta tai risotto.
 
buon appetito!

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Piparkakkutalo

Tämän vuoden piparitalo sai tällaisen mallin. Lapset saivat suunsa makeaksi tiiliseinistä (kettukarkit) ja kattopaaluista (susupalat).

tiistai 4. joulukuuta 2012

Ihana kalaravintola Tanskan länsirannikolla

Saimme vieraita Suomesta ja tietenkin oli pakko näyttää jotain paikallista. Ajelimme tunnin Tanskan länsirannikolle josta löytyy tuulta, aaltoja ja kalaa.
 
Nämä ihanat kuvat on Søndervigstä, tanskalaisten suuresta kesälomapaikasta. Siellä on kesämökkejä kaislakatoilla vierivieressä hiekkadyynien seassa.
 





Søndervigstä matka jatkui lounaalle Hvide Sandeen, joka sijaitsee Ringkøbing vuonon ja Länsimeren välissä kapealla salmella, joten siellä käy raikas tuuli. Valitsimme lounaspaikaksi paikallisen kalansavustamon, jossa on sekä myymälä että ravintola samassa. 

Ensin katsastimme myymälän tarjonnan, mikä oli huokea, kaikkea mitä Länsimerestä ja vuonosta löytyy:

Savustettua lohta erimausteisina, savustettua makrillia, savustettua silliä...
Punakampelaa ja muita sen sukulaiskaloja
 
Ankeriasta, tiikerirapuja, kuningasrapuja, kampasimpukoita, keisarihummereita...

Myynnissä oli paikallisia panimoiden oluita ja ulkomaalaisia viinejä

Sisällä ravintolassa meitä odotti runsas kalabuffet täynnä paikallisia erikoisuuksia.
 
Kuningasankeriasta, kylmäsavustettua lohta, tonnikalamoussea...
Savustettua makrillia, piikkihaita, kummeliturskaa...

Savustettua lohta, lohimoussea...
 
Maustesilliä, currysilliä, turskanmätiä...


Ruokalistalta löytyi tämä iki-ihana Stjerneskud, eli paahtoleivällä on yksi paneroitu ja paistettu punakampelafile, sekä yksi paneroimaton punakampela file sekä reilusti katkarapuja, mätiä, parsaa ja thousand island kastiketta. Sillä kyllä nälkä lähtee.Nam.

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Punakampelaa kalastamassa


Päädyimme luontoretkellämme Thyn kansallispuistossa kävelemään rannalla ja siellä olivat kalastajat juuri purkamassa kalasaalistaan. Kyllä se oli juuri sellainen "oikea Tanska-kuva" hetki. Eli tätä ne kirjat Tanskasta aina näyttävät. Täytyy myöntää että tuollainen käsityö on kunnioitettavaa , aikaisin aamulla merelle, oli ilma mikä tahansa. Lapset uteliaina katsoivat kun kalastajat heittelivät punakampelat verkoista laatikoihin ja taisi joku kala hypätä laatikoista poiskin, niin ne vielä pomppivat.
 
 


lauantai 3. marraskuuta 2012

Kana-avokadosalaatti

 
400 g kananrintafileitä
Marinointiin:
hieman chilijauhetta
hieman currya
2 valkosipulinkynttä
loraus soijakastiketta
hieman öljyä
suolaa ja pippuria
 
1 paketti rucolaa
3 tomaattia
½ kurkku
2 avokadoa
1 keltainen paprika
1 pussi cashewpähkinöitä
 
Suikaloi kananfileet ja marinoi niitä 2 tuntia. Paista suikaleet kypsiksi.
Pese ja suikaloi kasvikset.
 
Aseta rucola salaattipedin pohjalle, lisää suikaloitu kurkku, tomaatit ja paprika niiden päälle. Suikaloi avokadot ja lisää ne salaattiin. Lisää kanansuikaleet. Paahda cashewpähkinöitä hieman ja lisää ne päällimmäiseksi salaattiin.