perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kalapihvit


1 kg turskaa hakkeena
2 sipulia
2 kananmunaa
4 rkl jauhoja
2 dl maitoa
Suolaa ja pippuria
Voita paistamiseen

Leikkaa sipuli pieneksi ja sekoita muiden ainesten kanssa soseeksi. Paista voissa. Nauti joko lounaaksi ruisleivän ja remouladen kanssa tai illallisella perunoiden ja keitettyjen herneiden kanssa.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Porkkanajyväsämpylät


50 g hiivaa 
7 dl vettä
3 dl jyviä (auringonkukan siemeniä, rikottuja ruisjyviä, vehnänjyviä ym.)
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
4 porkkanaa raasteena
3 dl spelttijauhoja 
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
Loput vehnäjauhoja 

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita siihen kaikki aineet vehnäjauhoja lukuunottamatta. Kun taikina on tasaista lisää vehnäjauhoja vähitellen kunnes taikina on sopivaa. Anna nousta 30-45 minuuttia. Pyörittele sämpylöitä ja nostata vielä 15 minuuttia. Paista kiertoilmalla 210 asteessa n. 12 minuuttia.





lauantai 1. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat

Lunta ei ole mailla ei halmeilla vaan taitaa kevät jo ainakin tällä koittaa. Sitä voi silti juhlistaa laskiaispullilla. 




tiistai 25. helmikuuta 2014

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla



Ihania tanskalaisia talviomenoita ja kaiken lisäksi vielä isoja. 

Ovella kävi omenakaupustelija ja oli kyllä pakko ostaa kun tarjolla oli 10 kg herkullisia, torjunta-aineettomia ja hyvin säilyviä talviomenoita. Nam. Käyvät hyvin lapsille evääksi kouluun ja päiväkotiin. 



sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Porkkana-banaani-tyrnismoothie

Aamun pirteä avaus. Porkkanaa, banaania, tyrniä, kiiviä ja piimää. Sekoita tehosekoittimessa ja nauuuti! 



perjantai 21. helmikuuta 2014

Urheilukakku

Toiveena urheilulliselle miehelle suklainen urheilukakku. Laskettelua, golfia ja purjehdusta. Pohjana suklaakakkupohja ja täytteenä suklaatäyte. 



Täysjyväspelttisämpylät



2 dl ruisjyviä
4 dl vettä

50g hiivaa
3 dl piimää
5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl täysjyväruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja 
n. 15 dl spelttijauhoja

Keitä ruisjyviä vedessä (4dl) muutama minuutti (Ruisjyviä käytetään täällä vuokaruisleipiin, en tiedä löytyykö niitä Suomesta). Ota ylimääräinen vesi pois ja sekoita piimä niiden kanssa. Kun seos on kädenlämpöistä lisää hiiva ja kädenlämpöinen vesi (5dl). Lisää vielä muut aineet ja vaivaa taikinaksi. 

Anna nousta huoneenlämmössä n. 40min. Muotoile sämpylöiksi ja anna nousta leivinpaperilla lisää 20-30 min. Paista 220 asteessa n. 12-15 min. Itse lisäsin yhden uunipellillisen vettä, mikä kosteudellaan antoi sämpylöille rapean pinnan. 


Tein taikinasta myös yhden vuokaleivän, mutta Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelu (ja kolme lasta) ikävä kyllä sekoitti kuvioit ja unohdin leivän uuniin joksikin aikaa... Onneksi tuloksena oli vain entistä rapeampi ja paksumpi kuori :)